Rapport visar att integration engagerar väljarna på nätet


Rapporten Det digitala valet för juni visar att det tydligt märks att integration och invandring är väljarnas viktigaste valfrågor och frågor som engagerar. Junis rapport visar att valtemperaturen stiger ytterligare och det är diskussionen kring dessa frågor som driver engagemanget mest. Sverigedemokraterna är det riksdagsparti som nämns flest gånger i digitala kanaler under månaden men en stor del av inläggen är negativa.

Integration och invandring anges ofta som väljarnas viktigaste fråga i denna valrörelse. Det är frågor som bidrar till heta diskussioner och intensiv debatt i sociala medier. Under juni hamnade Sverigedemokraterna i hetluften bland annat på grund av de rasistiska påhopp som fotbollsspelaren Jimmy Durmaz fick efter en av Sveriges matcher i fotbolls-VM.

Det märks att valet närmar sig för den politiska diskussionen i sociala medier hettar till ordentligt under juni. Integration och invandring är fortsatt heta frågor när Sverigedemokraterna hamnar högt i opinionsundersökningar. Detta gör att de andra riksdagspartierna tvingas lyfta och ta ställning och det triggar även igång antirastiska motreaktioner som synts brett i sociala kanaler under månaden, säger Karin Bäcklund, digital strateg på Springtime.

Det är framför allt i sociala medier som Sverigedemokraterna omnämns mycket mer än de övriga riksdagspartierna, det är inte samma förhållanden i artiklar från mediehusen. Inlägg som nämner Sverigedemokraterna är de som skapar mest engagemang i form av kommentarer och delningar. Men nästan 40 procent av inläggen negativa.

Ser man till opinionsundersökningar verkar bilden i sociala medier stämma, det vill säga lågt intresse för Kristdemokraterna och Liberalerna medan det finns störst intresse för Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Moderaterna.

Ladda ner rapporten här: Det digitala valet_juni_2018 (pdf)

Här skriver Dagens Opinion om rapporten.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *