Falsk bild av SD och främslingsfientlighet


I julis rapport Det digitala valet, som vi på Springtime gör tillsammans med Notified, ser man bland annat att Twitters storstädning av falska konton under månaden gjorde att Jimmie Åkesson (SD) tappade drygt 22 000 följare vilket är 25 procent av hans följare.

Vi har under juli också sett fler exempel på falska intryck i sociala kanaler. Ett exempel är det hat som den svenska spelaren Jimmy Durmaz möttes av i sociala medier och som i efterhand granskats av forskare vid Lunds universitet och visat sig komma mestadels från automatiserade falska konton.

Även under Almedalsveckan syntes och märktes rasistiska åsikter mycket på Twitter. Flera gånger syntes främlingsfientliga inlägg bland de mest populäraste tweetsen under #Almedalen, visade bevakningen från Notified. Tittar man närmare på de konton som retweetade de populära inläggen finns det bland dem många misstänkta falska konton (aktiva konton, följare, profilbilder, biografi, namn etc), så även här skapades en falsk bild av att de främlingsfientliga var väldigt många.

Under juli fick vi bevis på att Jimmie Åkesson haft väldigt många falska följare på Twitter, och det finns indikationer på att Sverigedemokraterna har många falska följare på Instagram. Under månaden såg vi även andra tecken på att falska konton och bottar sprider en felaktig bild av omvärlden. Frågan är den här falska kommer att påverka valet?

Rapporten visar också att minst intresse digitalt finns för Kristdemokraterna. Partiet ligger i botten vad gäller antal följare, vad gäller att skapa engagemang och är det riksdagsparti som gör minst antal inlägg under perioden.

Ladda ner rapporten på Springtime.nu

Läs även om rapporten här:

  • http://dagensopinion.se/artikel/jonas-sjostedt-engagerar-mest-pa-twitter-sd-drar-ifran/
  • https://www.expressen.se/nyheter/akesson-forlorade-flera-tusen-foljare-var-fejkkonton/
  • https://omni.se/akesson-tappade-flest-nar-twitter-rensade-fejkkonton/a/kajrVB
  • https://www.svd.se/akesson-tappade-flest-nar-twitter-rensade-fejkkonton
  • http://www.skd.se/2018/08/20/jimmie-akesson-tapp-forlorade-22-000-foljare/
  • http://www.nsk.se/2018/08/20/jimmie-akesson-tapp-forlorade-22-000-foljare/
  • https://www.fplus.se/akesson-tappade-flest-nar-twitter-rensade-fejkkonton/a/XwQ70W

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *